Last van salpeter op je muur?

Salpeter op de muur, soms ook steenzout of muurzout genoemd, is witte poederachtige aanslag. De witte waas wordt gevormd door een chemische reactie tussen chemicaliën in vocht (ammoniak en nitraatbacteriën) en kaliumcarbonaat dat verwerkt zit in voeg- en metselwerk. In combinatie met zuurstof vormt het de witte waas die op je muren verschijnt.  

We treffen salpeter voornamelijk aan op muren van beton, betonblokken of stenen, meestal in ruimtes die weinig tot niet verlucht worden. Eén ding is zeker, salpeter op je muur is een teken van vocht.

Vraag een gratis expertise aan 

Onze Murprotec Pro’s, onze vochtexperten, komen gratis bij je langs om het vochtprobleem van dichtbij te onderzoeken. Met de nodige vochtmetingen en -toestellen bepalen we de precieze oorzaak van de salpeter op je muur. We bespreken meteen ook hoe het vochtprobleem het best behandeld kan worden. Zo ben jij meteen goed geïnformeerd en kan je met alle informatie op zak beslissen hoe je vocht en salpeter op je muur in de toekomst zal vermijden.  

Gratis expertise

Salpeter op de muur

Wat is de oorzaak van salpeter op je muur?  

Salpeter op je muur wijst altijd op de aanwezigheid van vocht. Minerale zouten dringen je muren in als gevolg van bijvoorbeeld opstijgend of doorslaand vocht. Een grondige analyse is absoluut noodzakelijk om te vermijden dat salpeter later terugkeert.  

Opstijgend vocht op de muur

Opstijgend vocht

Absorberen je muren vocht uit de grond? De chemicaliën in het grondwater zorgen ervoor dat salpeter verschijnt onderaan de muren. Meestal komen de salpeterplekken op je muur bij opstijgend vocht  niet hoger dan anderhalve meter boven de plinten.

Meer over opstijgend vocht
Doorslaand vocht op gevel

Doorslaand vocht

Drinken je bakstenen regenwater als een dorstige vis? Net zoals grondwater bevat regenwater minerale zouten. De concentratie is lager, maar toch kan salpeter op je buitenmuur ook bij doorslaand vocht ontstaan.

Meer over doorslaand vocht
Vochtige keldermuren

Vochtige kelder

Een kelderruimte is extra gevoelig voor vochtproblemen. Grondwater vindt via spleten en barsten een weg, waardoor je poreuze muren het vocht lustig opslorpen. Na verloop van tijd kan er een chemische reactie ontstaan waardoor er salpeter op de keldermuur ontstaat.

Meer over vocht in de kelder
Water lekt uit het plafond

Lekkage

Een lek in een leiding kan vrij lang onopgemerkt zijn gang gaan. Druppel per druppel dringt het door in muren en/of plafonds. Een lekkage kan zorgen voor salpeter op de muur.

Contacteer Aquadetect

Hoe kan je salpeter op je muur behandelen?

De eerste stap om salpeter op de muur te behandelen is het onderliggende vochtprobleem onder handen nemen. Dat doe je door de aangetaste muren of gevel grondig schoon te maken. Nadien zal je ook de afwerkingslagen, zoals behang of pleisterwerk moeten verwijderen, voor je met enkele huismiddelen salpeter van de muur kan verwijderen.  

Muren met salpeter schoonmaken is enkel een tijdelijke oplossing. Behandel daarom ook het onderliggende vochtprobleem. Enkel zo bescherm je je muren tegen salpeter en sluit je de deur definitief voor salpeter.  

Voor ieder vochtprobleem bestaat er een gepaste oplossing. Onze Murprotec Pro’s geven je deskundig advies en helpen je salpeter op je muur te voorkomen.

Muur wordt geïnjecteerd tegen opstijgend vocht

Muren injecteren

Je muren beschermen tegen opstijgend vocht, doe je het best met de door Murprotec ontwikkelde, vochtwerende emulsie. Die injecteren we op 10 centimeter afstand van elkaar boven de grond. Zo krijgen je muren niet langer de kans vocht op te nemen en kunnen ze uitdrogen.

Meer over muurinjecties
Een Murprotec-vochtexpert impregneert de gevel

Gevel impregneren

Dankzij een waterdichte en doorschijnende coating bescherm je je buitenmuren tegen vocht zonder dat je het originele karakter van je gevel verliest. Je poreuze gevelstenen krijgen een beschermlaag tegen vocht en vuil, waardoor ook salpeter geen kans krijgt.

Meer over gevelimpregnaties

Een vochtexpert maakt de kelder waterdicht

Kelder waterdicht maken

Vochtige keldermuren is een open uitnodiging voor salpetervorming. Afhankelijk van het vochtprobleem in je kelder is een kelderdrainage of een kelderbekuiping de oplossing. Laat je goed adviseren door onze vochtexperten.

Meer over kelder waterdicht maken

Vraag nu je gratis expertise aan

We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec




Of bel gratis 0800 14 607

Bestrijd salpeter op de muur met de juiste vochtbehandeling

  • Tot 30 jaar garantie  

  • Meer dan 70 jaar ervaring  

  • Geen onverwachte kosten 

  • Persoonlijke service  

Hoe gaan we te werk?

Muurzouten wijzen altijd op vocht. Tijdens een gratis analyse komen we bij je thuis om het onderliggende vochtprobleem van dichtbij te analyseren en de juiste behandeling te bepalen.

  1. Vraag online een gratis expertise aan

  2. We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken 

  3. Onze expert komt langs en analyseert het vochtprobleem 

  4. Je krijgt een oplossing op maat voor de behandeling van je vochtprobleem

Soorten salpeter op de muur

Salpeter uit zich in een witte aanslag op je muur. Dat kan zowel op de binnenmuur als op je gevel. Deze chemische reactie vindt plaats wanneer het in aanraking komt met lucht. Of dat nu binnen- of buitenlucht is, maakt niets uit.  


 
  • Op de binnenmuur

Salpeter op de binnenmuur is niet zo eenvoudig op te merken. Zeker wanneer je muren wit geverfd zijn, kan het soms een tijdje duren voor zo’n poederlaag je aandacht trekt. 

  • Op de buitenmuur

Op de gevel wordt salpeter over het algemeen sneller opgemerkt. Zeker bij rode of zwarte bakstenen is er geen ontkennen aan. Op een witte gevel zal salpeter minder snel opvallen.

Waarom pak je salpeter op de muur best direct aan?  

Een pluizige waas op je muren is allesbehalve een fraai zicht. Salpeter op je muur kan na verloop van tijd leiden tot structurele schade aan je gebouw en kan ook schimmelgroei bevorderen. Schilderwerk kan beschadigd raken en er kan een muffe geur ontstaan. Bovendien kan het zout in je muren vocht extra aantrekken en leiden tot de afbraak van bouwmaterialen.  

Ook je gezondheid is niet veilig. Salpeter op je muren wijst op vocht en is de ideale broedplaats voor schimmels en bacteriën. Die kunnen allergieën, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten in de hand werken. 

Je kan salpeter dus maar beter zo snel mogelijk de deur wijzen. Het probleem lost zich helaas niet zelf op.  

Icoon longen (geel)

Gezondheids­problemen

Icoon schimmel (geel)

Schimmels

Icoon ongezonde binnenlucht (geel)

Ongezonde binnenlucht

Icoon beschadigd huis (geel)

Schade aan je woning

Icoon salpeter (geel)

Salpeter

Icoon ongedierte (geel)

Ongedierte

Is er salpeter op je muren? Onderneem dan actie!

Gratis expertise

Onze werkwijze

Icoon klembord (geel)
1

Gratis expertise

Onze expert komt bij je langs om de nodige vochtmetingen uit te voeren en het probleem van dichtbij te analyseren.

Icoon offerte (geel)
2

Voorstel op maat

Na de vochtdiagnose bepalen we welke vochtbestrijding(en) nodig zijn om je vochtprobleem definitief te bestrijden.

Icoon werfleider (geel)
3

Definitieve vochtbestrijding

Onze vakmensen komen op de afgesproken datum langs om het vocht aan te pakken en je woning weer vochtvrij te maken.

Icoon checklist (geel)
4

Controle na de werken

Na de vochtbestrijding komen we nog eens langs om de effectiviteit van ons werk onder de loep te nemen.

Kan je salpeter op de muur zelf aanpakken?  

Het schoonmaken van salpeter op de muur kan in principe iedereen. Neem daarvoor wel je voorzorgsmaatregelen. Doe veiligheidshalve handschoenen aan en gebruik een mondmasker. 

Het onderliggende vochtprobleem bestrijden, dat is een ander paar mouwen. In eerste instantie is het belangrijk de correcte vochtdiagnose te stellen. Hier gaat het vaak mis wanneer men zelf aan de slag gaat. Het geeft je een fout vertrekpunt en alle inspanningen die je doet om het verkeerde vochtprobleem aan te pakken zijn bijgevolg verloren werk. Spijtig van je tijd en je geld. Ook het bestrijden zelf is een secuur werk dat je beter door een erkend vochtbestrijder zoals Murprotec. Wij hebben ondertussen al meer dan 70 jaar ervaring in het bestrijden van vochtproblemen.  

Vraag een gratis expertise aan 

Gratis expertise

Meer interessante artikels voor jou

Wil je meer informatie over salpeter of andere gevolgen van vocht? Dan kan je altijd een kijkje nemen bij onze blogs.

Last van salpeter op je muren?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec

Of bel gratis 0800 14 607

icoon kwaliteit

Murprotec heeft al meer dan 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading