Heb je last van vocht in de kelder?
Vocht in de kelder: moet ik me direct zorgen maken?
Een kelder is een plaats die bijzonder gevoelig is aan vocht: deze ruimte bevindt zich meestal volledig ondergronds en is niet alleen moeilijk te ventileren, ze is van nature koeler en vochtiger. Een enigszins vochtige kelder is echter niet noodzakelijk problematisch, maar blijf goed controleren of het probleem groter wordt.
Hoe kan je vocht in de kelder herkennen?
Heb je te maken met een natte kelder? Ook al breng je er weinig tijd door, toch is het van groot belang om je kelder weer waterdicht te maken. Let op deze symptomen van een vochtige kelder:
- Vochtige keldermuren
- Afschilferende verf of pleisterlaag
- Salpeter op de muren
- Schimmels
- Een muffe geur
- Spullen die je er bewaart gaan rotten of zijn nat
- Een laagje water op de keldervloer
- Een kil en klam gevoel
- Schaduwachtige vlekken op de muren
- Vervormd of gebarsten hout
Als je één of meerdere van deze symptomen waarneemt, heb je vast een vochtprobleem in je kelder. Door overtollig vocht in de kelder raken de bouwelementen van je huis permanent beschadigd, en daalt de waarde van het gebouw. Voorkom al die ellende en laat je bijstaan door een vochtexpert om de strijd aan te gaan met vocht in de kelder.
Gratis expertiseVraag nu je gratis expertise aan
Ga de strijd aan met vocht in de kelder met de #1 vochtexpert in Europa
- Tot 30 jaar garantie
- Meer dan 65 jaar ervaring
- Vaste prijs
- Persoonlijke service
Hoe gaan we te werk?
De eerste stap in de strijd tegen vocht in de kelder is een gedetailleerde en uitgebreide expertise van het vochtprobleem. Die expertise voeren we altijd gratis aan huis uit.
-
Vraag online een gratis expertise aan
-
We contacteren je zo snel mogelijk om een afspraak te maken
-
Onze vochtexpert komt langs en analyseert je vochtige kelder
-
Je krijgt meteen een oplossing op maat voor de behandeling van vocht in de kelder
Wat is de oorzaak van vocht in de kelder?
Net als de andere muren in je huis, verwacht je dat de muren van je kelder geen water doorlaten en vocht buiten houden. Maar dat is niet altijd het geval. Je kelder, maar ook vergelijkbare ruimtes zoals een kruipruimte of ondergrondse garage, zijn daarom extra gevoelig voor vocht door de volgende 5 oorzaken.
1. Vocht in de kelder door grondwater
Je kelder wordt volledig omringd door vochtige aarde. Het grondvocht oefent langs de zijkanten een grote druk uit op de muren, waardoor het vocht erdoor wordt geduwd langs zwakke plekken. Dat probleem wordt ‘zijdelingse infiltratie’ genoemd. Vooral na hevige regen of als het grondwaterpeil stijgt, krijgen de keldermuren het extra hard te verduren. Een vochtige kelder hoeft dus niet te verbazen.
Het grondwater baant zich een weg door de buitenmuren naar de binnenkant van je kelder, en daar kunnen de stenen en de keldervloer het vocht opzuigen naar boven toe. In dat geval heb je te maken met opstijgend vocht dat zich het eerst manifesteert in de kelder.
2. Vocht in de kelder door condensatie
Condensatieproblemen zorgen vaak voor overlast in de kelder. Je herkent het vooral door waterdruppels op de muren. In een kelder kan je minder natuurlijk ventileren dan in de rest van je huis. Het is dus niet verwonderlijk dat condensatieproblemen daar snel de kop opsteken.
3. Vocht in de kelder langs kimnaden
Bij betonnen kelders kan er water naar binnen sijpelen door de stortnaden. Als de verbinding tussen de keldervloer en keldermuren – de kimnaad – niet waterdicht is, is dat de ideale plaats voor water om de kelder binnen te dringen.
4. Vocht in de kelder langs scheurtjes in de muren
Door de ouderdom van een woning, of door onvoldoende onderhoud, kunnen er scheurtjes ontstaan in de keldermuren of vloeren. Daardoor is je kelder natuurlijk niet langer waterdicht, en kan er water naar binnen sijpelen.
5. Vocht in de kelder door een slechte drainage
Een vochtige kelder valt soms niet tegen te houden. In dat geval wordt er gekozen om een kelderdrainage aan te leggen. Maar als dat systeem niet goed (meer) werkt of lekkages vertoont, dan staat je kelder binnen de kortste keren weer onder water.
Hoe komt het water in jouw kelder terecht?
Wat is de oorzaak van jouw vochtige kelder? Murprotec maakt een grondige analyse en stelt je de beste oplossing voor om je kelder waterdicht te maken. Met meer dan 65 jaar ervaring weten we het vochtprobleem in je kelder doeltreffend te behandelen.
Gratis expertiseHoe gaan we te werk?
Gratis expertise
Een vochtexpert komt langs om vochtmetingen te doen en het vocht in de kelder te analyseren.
Voorstel op maat
Hij stelt vast welke vochtbehandeling nodig is om het vocht in de kelder definitief op te lossen.
Definitieve vochtbehandeling
Onze vakmensen gaan op de afgesproken datum aan de slag om het vocht in de kelder definitief aan te pakken.
Controle na de werken
Na de werkzaamheden komen we nog eens langs om te controleren of alles goed verlopen is.
Reken op Murprotec om een betrouwbare en correcte expertise te maken van het vocht in de kelder – volledig gratis. Zo ben je zeker steeds zeker van een definitieve oplossing van elk vochtprobleem. Dat beloven we met onze kwaliteitsgarantie.
Hoe kan je vocht in de kelder bestrijden?
Om je kelder waterdicht te maken, moet je eerst de oorzaak van het vochtprobleem kennen. Na een professionele expertise weet je waar het vocht in je kelder vandaan komt en hoe je keldermuren en/of keldervloer afsluit voor vocht.
Er zijn verschillende manieren om vocht in de kelder te bestrijden. Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem en de oorzaak zal Murprotec je één van deze behandelmethoden voorstellen:
Kelderdichting of bekuiping
Bij een kelderdichting of bekuiping behandelen we de muren van je kelder met een epoxylaag die water- en dampdicht is.
Drainage aanbrengen in de kelder
Bij een kelderdrainage installeren we een afvoersysteem om het overtollige vocht in de kelder te verwijderen.
Waarom is vocht in de kelder een probleem?
Wat vocht in de kelder is toch zo erg niet? Ik kom er amper, en ik lig niet echt wakker van hoe mijn kelder eruitziet.
Voor
Na
Helaas is water in de kelder vaak meer dan een esthetisch probleem. Vocht in de kelder kan dat heel nadelig zijn om verschillende redenen:
- Je kelder wordt een onbruikbare ruimte in je huis.
- De spullen die je in je kelder bewaart, kunnen beschimmelen of beschadigd raken door de constante hoge luchtvochtigheid of het binnensijpelende water.
- Het vocht tast de structuur van de keldermuren aan en zo de stabiliteit van je hele woning. Op termijn wordt dat gevaarlijk en kan je huis verzakken.
- Een vochtige en verwaarloosde kelder doet de waarde van je huis dalen.
- Vocht kan zich via de kelder verspreiden naar de rest van je woning.
- De schimmels die verschijnen, zijn slecht voor je gezondheid en tasten je woning aan. Een vochtprobleem kan een gebrek in de wanden van je kelder aan het licht brengen en de ontwikkeling van schimmels kan de muren nog meer verzwakken. Schimmels laten bovendien sporen vrij die, als je er te veel van inademt, ademhalingsaandoeningen kunnen veroorzaken. Als je voedsel opslaat of er je wasgoed droogt in de kelder, kunnen die sporen zich op die manier in je lichaam nestelen.
In ieder geval is het best om het vocht in de kelder niet zelf proberen op te lossen: het werk van een expert is noodzakelijk als je er een definitieve oplossing voor wenst.
Moet je schimmel verwijderen in de kelder?
Je donkere, vochtige kelder is de perfecte plaats voor schimmels om te groeien. De sporen die de schimmels loslaten, zijn schadelijk voor je gezondheid en tasten de luchtkwaliteit aan in je hele woning.
Zeker als je de kelder gebruikt als hobbyruimte, wijnkelder of opslagplaats, adem je die sterk vervuilde binnenlucht vaak in. Het is dus belangrijk om schimmels veilig te verwijderen in de kelder.
Schimmels in de kelder wegpoetsen, is geen oplossing voor het vochtprobleem. Het vocht in de kelder blijft de structuur van je huis aantasten via je keldermuren of keldervloer. Let ook op met doe-het-zelf oplossingen die de schimmels verstoppen, zoals je keldermuren schilderen. Vocht in de kelder aanpakken, dat is de boodschap!
Waar komt vocht in huis voor?
Vocht in de muren
Merk je dat je binnenmuren vochtig zijn of dat er vochtplekken ontstaan?
Mijn muren zijn vochtigVocht in de kelder
Is je keldervloer nat of sijpelt er grondwater door de keldermuren?
Mijn kelder is vochtigVocht in de badkamer
Blijft je badkamer vochtig nadat je een bad of douche genomen hebt?
Mijn badkamer is vochtigVocht in de keuken
Voelt je keuken vochtig aan na het koken en blijft de waterdamp hangen?
Mijn keuken is vochtigVocht op de ramen
Zijn je ramen vaak beslagen en blijven er waterdruppels achter?
Mijn ramen zijn vochtigVocht op het plafond
Is heel het plafond vochtig of zie je lelijke vochtplekken verschijnen?
Mijn plafond is vochtigVocht in de gevel
Absorberen je buitenmuren te veel vocht en blijft je gevel vaak nat?
Mijn gevel is vochtigMerk je ergens anders vocht op?
Schakel een vochtexpert in om een juiste expertise te maken van je vochtprobleem.
Gratis expertiseTips & advies over vocht in huis
Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vocht in de kelder, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikels en nuttige tips & tricks.
Last van vocht in de kelder?
Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.
Murprotec heeft meer dan 65 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.
Ontdek onze kwaliteitsgarantie