Een vochtprobleem? Wat zijn de gevolgen van vocht in huis?

Vocht heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid en je woning

Vocht in huis is een ernstiger probleem dan veel mensen denken. Zo zijn vochtplekken op de muren en schimmels meer dan een schoonheidsfoutje. Deze belangrijke gevolgen van vochtproblemen negeer je beter niet:

Al deze symptomen blijven zich opstapelen als het vochtprobleem niet snel wordt opgelost. Vocht verdwijnt immers niet vanzelf. Voor je het weet rijzen de kosten de pan uit, is je huis onherstelbaar verzwakt of krijg je te maken met allergieën en gewrichtspijnen.

Pak vochtproblemen meteen aan om negatieve gevolgen te vermijden voor je gezondheid en je woning. Reken op de expertise van Murprotec om je daarbij te helpen.

Gratis expertise
Vrouw met kort bruin haar heeft hoofdpijn en wrijft over haar slapen
 
 
 

Vraag nu je gratis expertise aan

We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec




Of bel gratis 0800 14 607

Schakel Murprotec in om vochtproblemen definitief te behandelen

  • Tot 30 jaar garantie
  • Al 70 jaar ervaring
  • Vaste prijs
  • Persoonlijke service

Hoe gaan we te werk?

De eerste stap in definitieve vochtbestrijding is een gedetailleerde en uitgebreide expertise van het vochtprobleem. Die expertise voeren we altijd gratis aan huis uit. 
 

  1. Vraag online een gratis expertise aan

  2. We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken 

  3. Onze vochtexpert komt langs en analyseert het vochtprobleem 

  4. Je krijgt meteen een oplossing op maat voor de vochtbehandeling

Vocht in huis leidt tot een te hoge luchtvochtigheid

De lucht in je huis bevat vocht. Dat is normaal. In een gezonde woning schommelt het vochtgehalte tussen de 40 en 60%, de ideale luchtvochtigheidsgraad in huis.

Als de luchtvochtigheid regelmatig hoger is dan 60%, dan heb je allicht te maken hebt met een vochtprobleem zoals opstijgend vocht, condensatie, doorslaand vocht, een waterlek of gebrekkige ventilatie.

Te vochtige lucht heeft een negatieve invloed op je gezondheid.

Oudere vrouw zit thuis op de sofa en heeft pijn op de borst

De luchtvochtigheid in huis meten

Wil je weten of de luchtvochtigheid in je huis gezond is? Je kan het vochtgehalte in de lucht zelf meten met een hygrometer of luchtvochtigheidsmeter, of aflezen van een weerstation, als je zo eentje in huis hebt.  

Icoon waarschuwing (geel)

Stijgt de vochtigheidsgraad boven 60%? Dan is het een goed idee om je woning te inspecteren op vochtproblemen. Of schakel meteen een professional in voor een gratis expertise.

Vrouw staat in woonkamer te hoesten

Vocht in huis leidt tot gezondheidsproblemen

Als je kampt met een vochtprobleem, stijgt de luchtvochtigheid langzaam. Ondertussen daalt de luchtkwaliteit binnenshuis door de aanwezigheid van schimmels en ongedierte zoals de huisstofmijt. De sporen die zij achterlaten in de lucht, kunnen leiden tot ademhalingsklachten, astma en allergieën.

Lees meer over vocht en gezondheid

Je merkt het niet meteen op, waardoor je langdurig ongezonde binnenlucht inademt. Zeker voor je kroost is dat slecht nieuws, want jonge kinderen zijn extra gevoelig voor de negatieve gevolgen van vocht.

Een hoge luchtvochtigheid is daarbovenop slecht voor de gewrichten. Klachten van artritis, osteoartritis en reuma kunnen erger worden door vochtproblemen in huis.

Vocht in huis leidt tot ernstige materiële schade

Een vochtprobleem dat niet snel wordt aangepakt, zorgt voor een permanent hoge luchtvochtigheid in je huis. Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, ook voor je woning variëren de gevolgen van vocht van esthetisch onaangenaam tot desastreus.

  • afbladderende verf,

  • loskomend behang,

  • beschadigd stucwerk,

  • losse plinten,

  • vochtplekken op de muren,

  • een muffe geur,

  • lelijke schimmels en salpetervlekken,

  • ongedierte, zoals huisstofmijt, zilvervisjes, muizen, kakkerlakken ...

Je hele woning ziet er al snel een stuk minder aantrekkelijk uit. Gezellig thuiskomen? Vergeet het maar. Erger wordt het als het vocht niet enkel het uitzicht, maar ook de stabiliteit en de waarde van je huis aantast.

Muur met afbladderende verf als gevolg van vocht in huis
 
 

Vocht in huis leidt tot schimmels

Waar schimmel is, is vocht. Schimmels gedijen het beste op plaatsen waar de luchtvochtigheid hoog is. Na een tijdje krijg je lelijke schimmelvlekken op de muren, in de hoeken van de kamer, op plafonds, voegen en zelfs op je meubels en kledij. Die schimmelvlekken zijn niet alleen onaangenaam om naar te kijken, de sporen die ze loslaten, zijn schadelijk voor je luchtwegen.

Lees meer over schimmels
Icoon vochtplek (geel)

Je kan de schimmels zelf proberen te verwijderen, maar dat volstaat niet om ze voorgoed te laten verdwijnen. Daarvoor moet het onderliggende vochtprobleem aangepakt worden. Zo zal de luchtvochtigheid in je huis zich herstellen, en zullen de schimmels niet meer terugkeren.

Vocht in huis leidt tot vochtplekken

Vochtplekken kunnen overal in huis voorkomen: de muren, het plafond, in de kelder, in de slaapkamer, de badkamer, … Vochtplekken komen echter niet vanzelf. Vaak ligt een dieper vochtprobleem aan de basis van je vochtplekken.

Lees meer over vochtplekken
Icoon stop vocht (geel)

Heb je last van vochtplekken in huis? Dan ga je hier beter de strijd mee aan. Om vochtplekken te bestrijden is het belangrijk de oorzaak van de vochtplekken te bepalen. De plaats van de vochtplekken in huis vertelt immers veel over de oorzaak.

Vocht in huis leidt tot salpeter

Salpeter is een witte aanslag die zich vastzet op je gevel, binnenmuren of keldermuren. Het salpeterzuur ontstaat door een chemische reactie van (grond)water met kaliumcarbonaat dat in je metsel- en voegwerk zit. Salpeter is dus altijd het gevolg van een vochtprobleem.

 Lees meer over salpeter
Icoon salpeter (geel)

De witte waas doet je muren er niet alleen lelijk uitzien, als je salpeter niet behandelt, verergert het vochtprobleem alleen maar. Het zout dat in salpeter zit, trekt namelijk nog meer vocht aan. Je muren blijven langer nat, de luchtvochtigheid stijgt, de kans op structurele schade wordt groter en schimmels steken de kop op.

Drie witte speelgoedhuisjes naast elkaar op een straat die nat is door de regen

Vochtproblemen verzwakken de structuur van je huis 

Bouwmaterialen, zoals bakstenen, cement en hout, worden broos door overmatige blootstelling aan vochtige lucht en water. Doorslaand vocht dat opvriest, veroorzaakt scheuren in je gevel. Muren die nat zijn door opstijgend vocht, vertonen salpetervlekken of hygroscopische zouten. Het zout blijft vocht aantrekken, waardoor de muren steeds verder beschadigd raken.  
 
Niet alleen de vochtproblemen op zich zijn een bedreiging voor de stabiliteit van je huis. Ook schimmels en salpeter takelen de structuur van je huis flink toe.  
 
 
In het ergste geval verzakken muren en vloeren door aanhoudende vochtproblemen, en wordt je huis gevaarlijk om in te wonen. 

 
 

Door vochtproblemen betaal je je blauw aan verwarmingskosten

Bij vochtproblemen zoals opstijgend vocht en doorslaand vocht dringt water diep in je muren. Zo kunnen niet enkel de stenen, maar ook de isolatielagen van je woning beschadigd raken. Een gebrekkige isolatie jaagt je verwarmingskosten de hoogte in.

Bovendien is vochtige lucht moeilijker te verwarmen, waardoor je meer energie verbruikt om dezelfde temperatuur te bereiken. En dan nog ligt de gevoelstemperatuur in een vochtige ruimte een stuk lager.

Heb je het koud ook al duidt de thermostaat 20°C aan? Door de vochtige lucht lijkt het een paar graden kouder te zijn. Voor hetzelfde wooncomfort zal je de thermostaat weer hoger moeten zetten.

Kamp je met ernstige vochtproblemen in verschillende kamers van je huis, dan kan je energiefactuur tot wel 30% hoger zijn dan normaal!

Stapeltjes muntstukken en een geel spaarvarken staan bovenop een chauffage
 
 
Jong gefrustreerd koppel controleert thuis hun rekeningen met de laptop erbij

Vochtproblemen doen de waarde van je huis dalen

Risico’s voor de stabiliteit, beschadigde isolatielagen, hoge stookkosten, een ongezonde leefomgeving en ontsierende vochtvlekken en schimmels … Tel je alles bij elkaar op, dan is het duidelijk dat een vochtprobleem de waarde van je huis doet kelderen.

Hoe langer je wacht om vochtproblemen op te lossen en de luchtvochtigheid naar beneden te halen, hoe meer schadelijke gevolgen je op je bord krijgt. Die brengen ook hoge kosten met zich mee.

Met het verstrijken van de tijd, wordt het te behandelen vochtprobleem niet alleen groter, ook de schade die het vocht heeft aangericht, zal je moeten herstellen. 

Om de kosten – en de schade - te beperken, grijp je dus het beste zo snel mogelijk in als je tekenen van condensatievocht, doorslaand vocht, een natte kelder of opstijgend vocht opmerkt.

 
 
 

Bescherm je gezin, je woning en jezelf tegen vochtproblemen

Het is een goed idee om meteen aan de alarmbel te trekken zodra je tekenen van vocht in huis opmerkt. Zo vermijd je nare gevolgen, en blijft je huis een veilige omgeving voor jou en je gezin. Reken op Murprotec om vochtproblemen snel en doeltreffend te bestrijden.

Gratis expertise

Hoe verlaag je de impact van vocht in huis?

Een te hoge luchtvochtigheid in je huis vergroot de kans op gezondheidskwalen, een instabiel huis en hoge kosten. Wil je de luchtvochtigheid in je huis verlagen? Dan zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen.

 

Dit zijn alvast 5 snelle tips om het binnenklimaat in je huis gezond te houden:

  • Verluchten! Zet je ramen elke dag een aantal keer 10 minuten open

  • Droog je natte kleren buiten of in de droger

  • Zet afzuigsystemen altijd aan als je kookt of een douche neemt

  • Zet zoveel mogelijk een deksel op je potten bij het koken

  • Zet vochtabsorberende planten in huis, zoals een Tillandsia

 

Icoon waarschuwing (geel)

Meer tips?

Lees ook onze blog voor meer tips om de luchtvochtigheid in huis te verlagen

 

Let op: verluchten is niet voldoende

Even een raam openzetten, zal het vocht in je woning niet laten verdwijnen. Sommige plaatsen zijn extra gevoelig voor vocht, en daar zal een fris briesje weinig verschil maken. De lucht moet er regelmatig ververst worden, bijvoorbeeld met een Luchtbehandelingssysteem.

Denk er wel aan dat deze tips niets veranderen aan het vochtprobleem dat de hoge luchtvochtigheid in je huis veroorzaakt.

Om je gezondheid en die van je gezin te beschermen, en ernstige schade en hoge kosten te vermijden, moet je het vochtprobleem bij de wortel aanpakken.

Alleen door opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatie of water in de kelder efficiënt te behandelen, kun je de luchtvochtigheid in je huis voorgoed verbeteren.

Gelukkig gezin zit op de grond voor de zetel

Vermijd de negatieve gevolgen van vocht met deze behandelingen

Murprotec luchtbehandelingssysteem

Luchtbehandeling voor ideale luchtvochtigheid

Een luchtbehandelingssysteem voert overtollig vocht af en verbetert het binnenklimaat in je huis.

Lees meer overluchtbehandeling
Muur wordt behandeld tegen opstijgend vocht

Muren injecteren tegen opstijgend vocht

Om opstijgend vocht tegen te gaan, injecteren we een vochtwerend product in de natte binnenmuren.

Lees meer overmuren injecteren
Murprotec-medewerker maakt kelder waterdicht met bekuiping

Kelder
waterdicht maken

Het vocht in je kelder kan op verschillende manieren opgelost worden, afhankelijk van de oorzaak.

Lees meer overkelder waterdicht maken
Vochtexpert behandelt de gevel tegen vocht

Gevel impregneren tegen doorslaand vocht

Om je gevel te beschermen tegen regendoorslag, brengen we een beschermlaag aan op je buitenmuren.

Lees meer overgevel impregneren

Het Murprotec CTA-systeem

Ken jij ons CTA-systeem al? Het is ons eigen ontwikkelde luchtbehandelingssysteem waarmee we condensatievocht en schimmel uit je huis jagen. Het systeem brengt verse buitenlucht naar binnen en duwt binnenlucht via ventilatieroosters naar buiten. Door dit proces komt je huis tijdelijk onder lichte overdruk te staan. Hierdoor bereikt de aangevoerde lucht ook de kleinste hoeken en kieren. Kortom, geen schimmels achter de zetel, de kast of je bed.

Wij bieden 3 soorten CTA-systemen aan: onze CTA 270, CTA 500 en XTRair.

Wil je meer weten over onze luchtbehandelingssystemen?

Lees alles over onze luchtbehandeling
Vrouw stofzuigt met een CTA-systeem op de achtergrond

Nieuws en advies over vocht in huis

Meer weten over gezond leven, vochtproblemen, vochtbestrijding en waar Murprotec mee bezig is? Lees onze blog boordevol interessante artikels en nuttige tips en tricks.

Last van een vochtprobleem in huis?

Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.

Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec

Of bel gratis 0800 14 607

icoon kwaliteit

Murprotec heeft al 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.

Ontdek onze kwaliteitsgarantie
1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading