Een vochtige badkamer: oorzaken en oplossingen
Een badkamer is van nature één van de vochtigste plekken in huis. Je verbruikt er dagelijks heel wat liters water. Een vochtige badkamer na het douchen, is dus best logisch. We spreken over een vochtprobleem in de badkamer wanneer het vocht niet meer weg kan of je muren vocht opnemen via grondwater of regeninslag. Dan heb je te maken met een “vochtige badkamer”.
Een vochtige badkamer is allesbehalve goed nieuws. Het kan schade aan je woning toebrengen en zelfs gezondheidsklachten kunnen niet uitgesloten worden.
Gratis expertiseVind een antwoord op de meest gestelde vragen:
Hoe herken je een vochtige badkamer?
Meestal blijft een vochtige badkamer niet lang onopgemerkt. Er zijn enkele duidelijke tekenen die de alarmbellen doen afgaan. Herken je één of meerdere symptomen van een vochtige badkamer? Schakel dan de hulp in van een vochtexpert.
- Er hangt een muffe geur in je badkamer.
- De lucht blijft langdurig vochtig.
- Je hebt last van beslagen ramen.
- Er groeien schimmels op de muren of het plafond.
- Stucwerk raakt beschadigd.
- De verf in je badkamer bladdert af.
- Roest aan de radiator.
Een Murprotec Pro zal door middel van een grondige analyse van het vochtprobleem, onze gratis expertise, bepalen wat het exacte probleem is. Eenmaal we weten wat jouw vochtige badkamer veroorzaakt, kunnen we aan de slag met een bestrijding op maat.
Vraag nu je gratis expertise aan
We bellen je zo snel mogelijk op om een afspraak te maken
Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec
Bestrijd een vochtige badkamer definitief met Murprotec
-
Tot 30 jaar garantie
-
Meer dan 70 jaar ervaring
-
Geen onverwachte kosten
-
Persoonlijke service
Hoe gaan we te werk?
Iedere definitieve vochtbestrijding begint bij een grondige analyse van het vochtprobleem. Bij Murprotec komen onze vochtexperten gratis bij je langs om het probleem van A tot Z te onderzoeken en de oorzaak vast te stellen. Zo kunnen we samen bepalen welke behandelmethode je vochtprobleem definitief zal verhelpen.
-
Vraag online een gratis expertise aan
-
We contacteren je zo snel mogelijk om een afspraak te maken
-
Een Murprotec Pro komt langs en onderzoekt het vochtprobleem
-
Je krijgt een vochtbestrijding op maat
Hoe ontstaat vocht in de badkamer?
Te weinig verluchting, onvoldoende verwarming, juist te veel verwarming of vochtabsorberende materialen kunnen vocht in de badkamer een handje helpen. Het aanwezige vocht vindt geen uitweg en zet zich op de muren, spiegels en plafond. Naast condens kunnen ook regeninslag, een lek of opstijgend vocht aan de basis liggen. De juiste oorzaak vinden, is de eerste stap naar een vochtvrije badkamer.
De gevolgen van een vochtige badkamer
Een vochtige badkamer staat vast niet op je verlanglijstje. Logisch, want een badkamer is een functionele ruimte waar we juist tot rust zouden moeten komen. Een lekker warm bad na een slopende werkweek of ’s ochtends rustig ontwaken met de douchestraal die de slaap van je afspoelt. Vocht is de spelbreker op dit soort momenten. Bovendien is het allesbehalve gezond. Een vochtige badkamer kan heel wat gevolgen met zich meebrengen.
Een vochtprobleem in de badkamer is een broeihaard voor schimmels en ongedierte. Tot in de kleinste hoeken, achter badkamermeubels of in voegen… geen plek is veilig wanneer vocht vrij spel krijgt. Daarnaast kan het ook de structuur van je huis aantasten of je gezondheid beïnvloeden.
Gezondheidsproblemen
Schimmels
Ongezonde binnenlucht
Schade aan je woning
Salpeter
Ongedierte
Muren injecteren
Last van opstijgend vocht in je badkamer? Dan kan het helpen om je muren te laten injecteren met een vochtwerende emulsie. Het vormt een nieuwe fysieke barrière en vermijdt dat je muren grondvocht opnemen. We behandelen je vochtige muur zowel horizontaal als verticaal.
Meer over muren injecterenHydrofuge van de gevel
Regenwater dat via beschadigde buitenmuren naar binnenkomt, kan worden tegengegaan met een hydrofuge. We impregneren je gevel met een waterafstotend middel. Dankzij dit product blijven je muren vochtvrij én behoud je het originele karakter van je gevel.
Meer over hydrofugeWaarom je een vochtige badkamer niet zo mag laten
Vochtplekken, schimmels, salpeter en bacteriën voelen zich als een vis in het water in een vochtige omgeving. De badkamer is dan één van hun favoriete bestemmingen. Iedere keer dat we douchen of een bad nemen wordt de ruimte opnieuw vochtig. Wanneer de vochtige lucht niet weg kan, vergroot de kans op onder andere ongedierte en schimmelgroei.
Je badkamer vochtvrij maken, is goed voor je gezondheid en de structuur van je huis. Hoe langer je wacht met het bestrijden van een vochtprobleem, hoe meer kans het krijgt om te groeien en zich verder te ontwikkelen. Het risico bestaat dat de kosten om het probleem te verhelpen of de kosten om de schade te herstellen steeds hoger oplopen. Om dat te vermijden, laat je het best niet te ver komen. Merk je tekenen van vocht in je badkamer of in andere ruimtes van je huis? Vraag dan advies aan een vochtexpert.
Last van een vochtige badkamer? Vraag advies aan een Murprotec Pro
Gratis expertiseWat is een gratis expertise?
Een expertise kan al snel tot zo’n 350 euro oplopen. Niet bij Murprotec! Wij doen dit helemaal gratis. We zijn van mening dat iedereen het recht heeft om in een gezonde woning te leven en daar willen we ons steentje aan bijdragen. Een gratis expertise geeft iedereen de kans om in een vochtvrije woning te leven.
Tijdens zo’n expertise voert een Murprotec Pro, een vochtexpert, verschillende vochtmetingen uit om de ernst en de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Dit geeft ons de kans om de meest geschikte behandelmethode te bepalen. Samen met jou bespreken we de verschillende opties. We nemen tijd om al je vragen te beantwoorden, zodat je goed geïnformeerd je keuze kan maken.
Gratis expertiseHoe kan je vocht in de badkamer voorkomen?
Vocht in de badkamer voorkomen is essentieel om schimmel en structurele schade te vermijden. Met de juiste maatregelen kun je de luchtvochtigheid in de ruimte effectief beheersen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:
- Zorg voor goede ventilatie: Een correcte ventilatie is broodnodig in de badkamer, enkel zo kan de vochtige lucht van de douche onmiddellijk afgevoerd worden.
- Droog oppervlakken regelmatig af: Na het douchen blijft er vaak veel vocht achter op tegels, spiegels en de douchewand. Door deze oppervlakken direct na gebruik droog te maken, verminder je de kans op schimmelvorming en vochtplekken.
- Gebruik vochtwerende verf: Kies voor vochtwerende verf op de muren en het plafond van de badkamer. Deze speciale verfsoorten vormen een extra barrière voor vocht. Let wel, dit is geen oplossing tegen bestaande vochtproblemen, maar het kan wel helpen om te voorkomen dat condensatievocht ook in je muren trekt.
- Kit naden en voegen goed af: Naden en voegen zijn kwetsbare plekken waar vocht gemakkelijk kan binnendringen. Door deze goed af te dichten met siliconenkit, voorkom je dat water in de muren trekt.
- Zorg voor een goede temperatuurregeling: Een constante, niet te lage temperatuur in de badkamer helpt om condensatie te voorkomen, wat ook bijdraagt aan een drogere omgeving. Zorg voor een temperatuur van minimaal 15 graden.
Deze artikels zijn ook interessant voor jou
Wil je meer weten over vocht in de badkamer, hoe je schimmel zelf kan verwijderen of over de mogelijkheden om je vochtprobleem te behandelen?
Last van vocht in de badkamer?
Reken op een Murprotec vochtexpert om elk vochtprobleem definitief op te lossen.
Vul ons formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk.
Gemiddeld kiezen jaarlijks 15.000 gezinnen voor Murprotec
Murprotec heeft al 70 jaar ervaring in vochtbestrijding. Wij weten raad met elk vochtprobleem. Dat is onze garantie.
Ontdek onze kwaliteitsgarantie