Terug naar overzicht
houtrot in een houten dakconstructie

Houtrot: alle geheimen ontrafeld

07/07/2022
gevolgen van vocht

Alsof schimmels, salpeter, ongedierte en gezondheidsimplicaties nog niet genoeg waren, kan vocht ook houtrot veroorzaken. Want wanneer hout voor lange tijd wordt blootgesteld aan vocht kan het beginnen te rotten. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? En kunnen we het herkennen en behandelen? Of nog liever, hoe kunnen we het voorkomen? Onze vochtexperten geven advies.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot is het gevolg van een te hoog vochtpercentage en de daardoor groeiende schimmelvorming. Wees gerust, hout gaat niet onmiddellijk rotten. Pas nadat het hout voor een langere periode vochtig is geweest kan houtrot ontstaan.

Toch zijn er een aantal factoren die houtrot in de hand werken:

  • Vochtpercentage
Vanaf een vochtpercentage van 20% kan houtrot ontstaan.
  • Temperatuur
Houtrot groeit het best bij temperaturen tussen 5 °C en 40 °C.
  • Zuurstof
Hoe zuurstofrijker de lucht, hoe makkelijker houtrot zich verspreidt.
 

De snelheid waarmee het zich verderzet hangt samen met de houtsoort. Hardhout is over het algemeen meer bestand tegen houtrot dan zachte houtsoorten. De houtsamenstelling is dus ook een belangrijke factor in het aantastingsproces.

Naast de aanwezigheid van enkele natuurelementen zoals het vochtpercentage, de temperatuur en het zuurstofgehalte, spelen ook andere factoren een invloed. Zo kunnen constructiefouten of overvloedige beplanting aan de basis liggen van houtrot. Maar ook onvoldoende onderhoud kan nare gevolgen hebben.

Hoe kan je houtrot herkennen?

In sommige gevallen is er geen twijfel mogelijk. Je kijkt naar het hout en je ziet houtrot. In andere situaties is het houtrot subtieler of gewoon in minder vergevorderde staat. Zoveel te beter. Let vooral op deze signalen:

  • Bruine of zwarte verkleuring
  • Scheurtjes
  • Blazen
  • Klemmende ramen en deuren

Man controleert op houtrot met een schroevendraaier

Merk je één van bovenstaande alarmsignalen op? Ga dan even verder op onderzoek. Druk met je vinger of een schaar of schroevendraaier in het hout. Zo kan je eenvoudig de zachte stukken voelen.

Hoe sneller je beschadigd hout opmerkt, hoe sneller je actie kan ondernemen. Toch is het niet altijd eenvoudig. Ook niet met het lijstje hierboven. Soms ontwikkelt het zich op een plaats waar jij helemaal niet vaak komt of ziet. Denk maar aan een houten dakconstructie. In deze gevallen kan het probleem zich vaak ongestoord uitbreiden zonder dat jij iets in de gaten hebt. Heb je last van regeninfiltratie of een lekkend dak? Laat dit dan niet aanslepen. En vermijd dat het vochtprobleem nog meer schade aanricht.

Hoe kan je houtrot behandelen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is de volgende: ‘gaat het over houtrot op een essentieel element voor de structuur van je woning of niet?’ 

  • Ja, dan raden we aan om een professional in te schakelen om het houtrot te herstellen.
  • Nee, dan kan je gerust zelf een poging ondernemen.

Zelf houtrot behandelen (onze tips!)

Vandaag zijn er heel wat verschillende producten op de markt. Eén voor één te verkrijgen bij de doe-het-zelfzaak.

Benodigdheden om houtrot zelf te behandelen

  • Beitel
  • Houtrotstopmiddel (te verkrijgen in de doe-het-zelfwinkel)
  • Houtrotvuller (te verkrijgen in de doe-het-zelfwinkel)
  • Schuurpapier
  • Handborstel
  • Verfborstel
  • Plamuurmes
  • Handschoenen
  • Schuurmachine

Alles in huis? Dan kan je aan de slag!

Houtrot zelf behandelen: het stappenplan!

Man verwijdert houtrot van een raamkozijn
STAP 1: Houtrot verwijderen

Gebruik je beitel om het houtrot uit te steken. Verwijder alle zachte, rottende stukken. Stop niet bij het beschadigde hout, maar neem ook een tweetal centimeter gezond hout weg om een verdere verspreiding te voorkomen. Je kan beter iets te veel wegnemen, dan te weinig. Want dan zal het hout gewoon blijven verder rotten. Eventueel kan je ook te werk gaan met een verfkrabber of een steekmes.
 

STAP 2: Maak je werkoppervlak proper

Voor je verder gaat met de effectieve behandeling is het belangrijk om al het vuil op te ruimen. Controleer ook of het hout droog is, pas dan kan je overgaan tot de effectieve behandeling. Is het hout nog niet droog? Gebruik dan eventueel een haardroger om het proces te versnellen.
 

STAP 3: Houtrotstop aanbrengen

Met een dergelijk middel impregneer je het hout. Dit middel zal tot diep in het hout doordringen en toekomstige aantasting voorkomen. Gebruik een verfborstel om het middel aan te brengen. Laat het vervolgens goed drogen.
 

STAP 4: Herstel de gaten

Wat heb je nodig? Houtrotvuller. Hiermee ga je de gaten vullen met een plamuurmes. Net alsof je een muur zou plamuren. Lees goed de gebruiksaanwijzing voor je start en plamuren!
 

STAP 5: Schuren maar!

Ziezo, je bent bijna klaar. Nadat de houtrotvuller goed is opgedroogd, kan je beginnen met de afwerking. Gebruik daarvoor schuurpapier en/of een schuurmachine.

Hoe kan je het voorkomen?

Ben je ook van het principe: ‘beter voorkomen dan genezen’? Dan hebben we nog enkele tips voor je!

TIP 1: Hou je hout zo droog mogelijk

Bescherm je hout met verf, lak of beits. Zo kan het vocht beter weren. Wist je dat een lichtere verf minder snel afsluit dan een donkere?

TIP 2: Pak je vochtprobleem onmiddellijk aan

Houtrot is een direct gevolg van een vochtprobleem. Hoe sneller je een vochtprobleem aanpakt, hoe kleiner de kans dat het verdere schade kan aanrichten.

TIP 3: Zorg voor een goed onderhoud

Controleer jaarlijks, liefst voor de winter, het hout in of aan je woning. Zo kan je snel ingrijpen nog voor de natste maanden zich aandienen.

Tip 4: Vermijd dat beplanting tegen hout aangroeit

Klimop kan een prachtig effect hebben, maar er schuilen ook gevaren. Zo kan beplanting tegen hout, beschadiging in de hand werken.

Vermijd houtrot en pak vocht nu aan

Er bestaat geen twijfel over: een vochtprobleem direct aanpakken, vermijdt heel wat ellende achteraf. Vochtvrij wonen is een basisrecht volgens ons. Daarom komen onze Murprotec vochtexperten gratis bij je langs om het vochtprobleem in kaart te brengen én de meest geschikte behandeling met jou te bespreken. Jaarlijks maken we gemiddeld zo’n 4.100 Belgische gezinnen hun huis opnieuw vochtvrij. En dat al 70 jaar. Aan ervaring geen gebrek!
Mis je gratis expertise niet

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading