Wat is er toch aan de hand met de gezondheid van onze Belgische huizen? Een vraag die ook Dries De Smet, journalist bij De Standaard, zich afvroeg. Hij sprak met onze vochtexpert Tim Smets over de huidige situatie in de Belgische huizen en de impact van vochtproblemen én het dichtdraaien van onze verwarming.
Het gevolg van je verwarming uitzetten
De wintermaanden zijn typisch een drukkere periode. Mensen zitten meer binnen en vocht valt vaak sterker op. Maar dit jaar was er nog een extra factor die vochtproblemen in de hand werkte, namelijk de stijgende energieprijzen.De oorlog in Oekraïne zorgde voor heel wat financiële onrust. Onze winkelkar in de supermarkt kostte aanzienlijk meer en niemand was echt zeker wat er ging gebeuren met de energiefactuur. Het stijgende maandelijks voorschot aan de energieleverancier deed het slechtste vermoeden. De eindfacturen waren niet mals en voor veel mensen werd het woord “onbetaalbaar” plots een harde realiteit. Mensen gingen dus erg ver om de mogelijke energiekosten zoveel mogelijk te drukken. Sommigen hebben hun verwarming een paar graden lager gezet, anderen schakelden het volledig uit. Ze verwarmden zich of niet. Of met warmwaterkruiken, warme kleren en dekens. Of met gevaarlijke zelfgemaakte verwarmingstoestellen. Iets wat we ten sterkste afraden!
Door de verwarming volledig uit te schakelen, werd de deur op een kier gezet voor condensatievocht en schimmelvorming. “Bij hogere temperaturen hebben de muren het iets warmer en slaat het vocht minder snel neer”, zoals Tim ook in de krant zei, “We adviseren om in leefruimtes niet onder de 15 graden te gaan”. Zodra je je verwarming uitzet, gaat de temperatuur in huis vaak sneller omlaag dan je zou denken. Het vocht plant zich in je muren en binnen de kortste keren vertoont je muur vochtplekken of erger nog, schimmel.
Wil dit zeggen dat je je verwarming op 21 °C moet zetten? Nee hoor, je verwarming mag gerust een paar graden lager. Zo bespaar je ook op je energieverbruik, maar blijf je comfortabel leven zonder extra risico te lopen op een vochtprobleem. Want ook dan sta je voor onverwachte kosten en de verzekering komt over het algemeen alleen tussen bij de gevolgschade en niet de oorzakelijke schade.
Wat men wel eens durft vergeten, is dat een vochtprobleem het energieverbruik ook de lucht in kan jagen. Alle radiatoren in huis op 0 zetten, is dus echt geen oplossing.
Isolatie tot de tweede macht
Tegenwoordig zijn de isolatienormen sterk verstrengd, maar verkeerd isoleren kan gevolgen hebben voor de luchtcirculatie in je woning. En dat weten veel mensen niet. We zien effectief een verschuiving in het type vochtprobleem. Waar we vroeger veel vaker de deur uitgingen om opstijgend vocht te behandelen, zien we een grote stijging in condensatieproblemen. Gelukkig weten we hoe we zo’n probleem ook weer uit je huis krijgen!
Januari 2023 brak alle records
Januari was een maand voor in de geschiedenisboeken. Nooit eerder kregen we zoveel aanvragen voor een gratis vochtanalyse binnen. “Nog voor half januari hadden we al evenveel aanvragen als anders in een hele maand”, verklaarde Tim aan De Standaard, “Het was een uitdaging voor onze vochtexperten, die alles op alles hebben gezet om iedereen zo goed en zo snel mogelijk te helpen. Maar het is gelukt.”