Het sick building syndrome (SBS) is één van die aandoeningen die vaak niet gediagnosticeerd wordt. Hierdoor blijven de klachten aanslepen en kunnen relatief behandelbare klachten uitmonden in chronische aandoeningen. We gaan dieper in op een voor velen nog onbekend fenomeen.
Wat is het sick building syndrome?
Het sick building syndrome beschrijft de situatie waarbij bewoners of gebruikers van een gebouw kampen met gezondheidsklachten door het toedoen van het gebouw of een specifieke ruimte in het gebouw. In de meeste gevallen uit het zich in ademhalingskrachten, maar vaak blijft een diagnose uit.
Wat zijn de meest voorkomende symptomen?
De symptomen van het sick building syndrome zijn alles behalve opvallend te noemen. Over het algemeen komen ze overeen met de gekendste verkoudheidsklachten:
- Hoofdpijn
- Verstopte of lopende neus
- Hoesten
- Niezen
- Droge ogen
- Keelpijn
- Droge en/of jeukende huid
- Uitslag
- Vermoeidheid
- Koorts
- Concentratieproblemen
- …
Je merkt het, symptomen zoals deze kunnen door veel verschillende ziektebeelden veroorzaakt worden. Het sick building syndrome valt vooral op doordat de gezondheidsklachten afnemen zodra je een tijdje niet in de ruimte of in het gebouw vertoeft waar je klachten het grootst zijn.
Dergelijke klachten kunnen in eerste instantie relatief ongevaarlijk lijken, maar aanhoudende problemen kunnen veranderen in blijvende klachten zoals chronische longaandoeningen, astma…
Waar komt het sick building syndrome voor?
Het sick building syndrome kan bij iedereen toeslaan op veel verschillende plekken. Misschien gaat het om één bepaalde ruimte in je woning of misschien spreidt het probleem zich over het hele huis. Maar het hoeft niet altijd bij je thuis te zijn. Soms kan je ook in een klaslokaal of op kantoor te maken krijgen met het sick building syndrome.
Een gezond huis, een gezonde studeer- of werkplek, daar heeft iedereen recht op.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van SBS?
Het sick building syndrome komt niet vanzelf. Het heeft alles te maken met de luchtkwaliteit van de binnenlucht. Deze is in veel gebouwen ondermaats en dus ongezond om lange tijd in te verblijven. Vaak kunnen we het toeschrijven aan slechte ventilatie, chemische of biologische verontreiniging.
Slechte ventilatie
Chemische vervuiling
Biologische verontreiniging
Hoe kan je sick building syndrome in huis aanpakken?
Het sick building syndrome verdwijnt niet vanzelf. Het is belangrijk om de kwaliteit van de binnenlucht onder handen te nemen. Dit doe je het best met een luchtbehandelingssysteem. De vervuilde binnenlucht wordt aangetrokken door je centrale installatie en zal vervolgens naar buiten geduwd worden. Op hetzelfde moment wordt ook verse lucht van buiten naar binnen gebracht.
Een Murprotec luchtbehandelingssysteem
Bij Murprotec beseffen we maar al te goed hoe belangrijk het is om te leven in gezonde binnenlucht. Daarom ontwikkelden onze experten een eigen luchtbehandelingssysteem, ons systeem. Hiermee creëren we een constante toevoer van gezuiverde lucht.
Meer over ons luchtbehandelingssysteem
Geniet dag en nacht van gezonde binnenlucht
Vraag daarom nu je gratis expertise aan. Een Murprotec-vochtexpert contacteert je zo snel mogelijk om een datum te prikken voor je analyse. Op de afgesproken datum komt onze expert bij je langs om te bepalen hoe de lucht bij je thuis kan verbeterd worden.
Ook als bedrijf of school kan je bij ons terecht voor een analyse van de luchtkwaliteit in je gebouwen.
Gratis expertise