Vocht beschadigt allerlei materialen en dat geldt ook voor hout. Hoe weet je of er sprake is van vochtige grond? Er zijn diverse trucs om vocht in een houten vloer te ontdekken en te voorkomen!
Zit er vocht verstopt onder je houten vloer?
Vocht wordt niet altijd meteen ontdekt. Wanneer we het opmerken, is het er vaak al veel langer.
Toch zijn er diverse tekenen die je kunnen waarschuwen. Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor temperatuurverschillen. Het reageert niet op dezelfde wijze op vocht als andere materialen. Hoe weet je dat er sprake is van vochtige grond?
Enkele tips om vocht bij een houten vloer te herkennen:
-
Parketplanken verbuigen
-
Het hout krimpt of zet uit, er komt een spleet tussen de planken
-
De vloer vervormt, kraakt onder voetstappen
-
Het parket is kromgetrokken
-
De vloer is niet gelijk, sommige delen zijn omhoog gekomen
-
Plinten raken los
-
De onderkant van kozijnen en plinten vervormt
Al deze signalen wijzen erop dat er een vochtprobleem onder je houten vloer is.
Waarom heb je last van vochtige grond?
De oorzaken van vochtige grond zijn talrijk. Het hangt af van de plaats waar je houten vloer is gelegd.
Wanneer het parket op de benedenverdieping vochtigheidsproblemen vertoont, dan kan dat veroorzaakt worden door optrekkend vocht. Door de capillaire werking komt vocht omhoog in de bodem en tast het de vloerbedekking aan. Als de grond onder je huis aangetast is door optrekkend vocht, zie je snel vocht verschijnen aan de onderkant van de muren.
Wanneer je houten vloer zich op de zolder bevindt, dan kan de aanwezigheid van het vocht van ernstiger aard zijn. Houtrot tast met name het houtwerk aan en ontwikkelt zich vooral in donkere ruimtes.
Het is in alle gevallen belangrijk om snel te handelen wanneer je vocht bij een houten vloer ontdekt. Het vocht, de houtsoort en een gebrek aan licht zorgen voor houtrot.
Hoe voorkom je vocht in een houten vloer?
Dit natuurlijke materiaal is gevoelig voor vochtveranderingen en vervormt daardoor. Je kan vocht in houten vloeren al voorkomen als je ze legt.
Voordat je parket legt, controleer dan altijd het vochtgehalte van de dekvloer. Deze mag maximaal 2 % bedragen voor de dekvloer van cement. Het vochtgehalte van het hout is eveneens belangrijk. Het meest ideaal is een gehalte tussen de 9 en 10 %.
Na het leggen spelen het binnenklimaat en de manier waarop je de kamer verwarmt een rol in de grondvochtigheid. Probeer een optimaal vochtgehalte aan te houden. Het ideale vochtgehalte van de lucht zit tussen de 40 en 60 %. Onder of boven dat gehalte zal je vloer te maken krijgen met vervormingen, bewegingen en vochtproblemen.