Terug naar overzicht

Water in de kelder na regen, een erger wordend fenomeen: waarom?

18/09/2024

Heb je ooit in bed gelegen tijdens een onophoudelijke regenbui, starend naar het plafond, terwijl je jezelf afvroeg of je de volgende dag weer met emmers water uit je kelder zou moeten scheppen? En toen je de volgende ochtend, met een onbehagelijk gevoel, de trap naar de kelder afdaalde, ontdekte je tot je grote teleurstelling dat je angst realiteit was geworden en de kelder opnieuw onder water stond? 

waterinsijpeling kelder via vloer
Maar hoe komt het dat het probleem van water in de kelder na regen de afgelopen jaren steeds meer de kop op lijkt te steken?

Wat zorgt ervoor dat water in de kelder na regen een toenemend probleem is? 

Klimaatverandering is geen fabel; de weersomstandigheden worden steeds extremer en met name de aanhoudende regen doet het grondwaterpeil stijgen. En ja, dat heeft nefaste gevolgen voor onze woningen. Voeg daarbij de vaak verouderde waterafvoersystemen en je hebt het perfecte recept voor water in de kelder. 

Hoe kan aanhoudende regen leiden tot water in de kelder? 

Je raadt het al, overmatige regenval zorgt voor een verzadigde grond. Het water moet ergens heen, en als je pech hebt, is je kelder het slachtoffer. Het water zoekt de weg van de minste weerstand, en kruipruimtes of kelders zijn dan vaak de dupe van infiltratie. Toch zijn er een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je kelder onder water loopt.  

  1. Zorg voor een goede afwatering rondom je huis. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de regenpijpen niet verstopt zijn en dat ze het water efficiënt wegvoeren van je huis. Ook is het slim om te controleren of de grond rond je huis goed afloopt, zodat regenwater natuurlijk weg van je woning stroomt in plaats van ernaartoe. 
  2. Installeer een terugslagklep in je afvoersysteem. Die voorkomt dat water terug je huis instroomt via de afvoerleidingen. Dit kan vooral nuttig zijn in gebieden waar zware regenval vaak leidt tot overstromingen van het rioolsysteem.  
  3. Overweeg om een sump-pomp te installeren in je kelder. Een sump-pomp helpt bij het actief wegpompen van water dat je kelder binnendringt, waardoor de kans op waterschade aanzienlijk vermindert. Het is wel belangrijk dat je regelmatig controleert of de pomp correct functioneert en vrij is van blokkades.  
  4. Inspecteer je kelder regelmatig op eventuele scheuren of gaten. De kleinste opening in de fundering geeft water de kans om binnen te dringen. Vroege detectie en reparatie van dergelijke gebreken kan veel ellende en kosten voorkomen. Door deze stappen te volgen, verklein je de kans dat je kelder ten prooi valt aan overstromingen en behoud je de integriteit van je huis op lange termijn.

Wat is de beste aanpak om water in de kelder na regen te bestrijden of voorkomen? 

Indien je de voortdurende angst wilt vermijden die elke keer de kop opsteekt wanneer het begint te regenen, uit angst dat je kelder onder water loopt, dan heeft Murprotec de perfecte oplossing voor jou. Wij kunnen je namelijk voorzien van een permanente oplossing die ervoor zorgt dat je met een volkomen gerust hart je huis kunt verlaten, zelfs tijdens een regenbui. Dit betekent dat je niet langer bezorgd hoeft te zijn over eventuele wateroverlast in je kelder, ongeacht het weer. 

Murprotec's permanente oplossing voor een droge kelder 

Een kelderdrainage is speciaal ontworpen om te zorgen dat infiltrerend water direct wordt afgevoerd, afhankelijk van waar de infiltratie zich voordoet. Het unieke aan onze methode is dat achter de volledig afgewerkte muur of vloer een verborgen, volautomatisch pompsysteem zit dat het water direct afvoert nog voordat het je ruimte binnendringt. 

Vloerdrainage en wanddrainage met alumnium panelen afwerking van Murprotec

Veel huiseigenaren merken pas dat er een probleem is met waterinsijpeling in de kelder na perioden van zware regenval. Traditionele methoden zoals bekuiping kunnen het probleem soms verergeren door de waterdruk te verhogen, waardoor het water simpelweg een andere weg naar binnen zoekt. Met een kelderdrainage pak je het probleem bij de wortel aan door de druk juist niet te verhogen. Het vocht wordt namelijk opgevangen via goten en wordt, vaak met behulp van een pomp naar buiten geleid.  

Heb je last van water in de kelder na een hevige regenbui?  

Blijf dan niet bij de pakken zitten. Vraag advies aan onze Murprotec Pro’s! We komen langs voor een gratis vochtdiagnose. Met andere woorden we onderzoeken het vochtprobleem en achterhalen de exacte oorzaak. Zo bepalen we samen met jou de beste oplossing.  

Gratis expertise

Artikel delen via
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Recente artikels

1
Vraag nu je gratis expertise aan
Bedankt!

Je hebt een gratis expertise aangevraagd voor je vochtprobleem.

Loading...
Oops!

Er heeft zich een fout voorgedaan, gelieve opnieuw te proberen.

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading